Α' Ψyxiατρικh κλινικη α.π.θ.


Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης


Εκπαιδευτικά προγράμματα της κλινικής

 

Πρόγραμμα Κλινικής Εκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία

Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο με ISO 9001:2008

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τον εαρινό κύκλο 2017
έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου.

H νέα εκπαιδευτική περίοδος, Φεβρουάριος - Ιούνιος 201,  ξεκινά στις 13 Φεβρουαρίου, στην Α' Ψυχιατρική Κλινική.

 

Ο 12ος κύκλος του προγράμματος θα περιλαμβάνει:

Ομαδική πρακτική: Κάθε Δευτέρα (10:30π.μ.-15:00μ.μ) & Κάθε Πέμπτη (9:00π.μ.-14:00μ.μ)
Ατομική πρακτική: 3 εβδομάδες μετά από συνεννόηση
Εκπαίδευση στην παρουσίαση με Powerpoint: 6 εκπαιδευτικές ώρες

 

 Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και λοιπό επιστημονικό προσωπικό με κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με διενέργεια εξετάσεων εφ' όλης της ύλης.

Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση και θα επιτύχουν στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος κλινικής εκπαίδευσης.

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στη γραμματεία του προγράμματος (Π. Στογιάννη) τις καθημερινές 11:00-14:00 στα τηλέφωνα 2313-323911 και 2310-991571.

Θα βρείτε τις εκπαιδευτικές ενότητες και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 0-3: ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η δομή προγράμματος

Η δομή του προγράμματος βαςίζεται στη θεωρία του δεσμού, στην ψυχαναλυτική σκέψη και τεχνική, στα γνωστικά-αναπτυξιακά μοντέλα, στις αρχές της διεθνούς εταιρείας βρεφών (W.A.I.M.H.), στη διαγνωστική ταξινόμηση DC 0-3, (Ζero To Three), στην εκπαίδευση ασφαλούς ανάπτυξης δεσμού (SAFE), στην εκτίμηση της πρώιμης αλληλεπίδρασης (Care-Index, Crittenden 2010) αλλά και στα αντίστοιχα των θεωριών, θεραπευτικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό.

Στόχοι του προγράμματος

Οι εκπαιδευόμενοι μέσα από πλούσιο κλινικό υλικό θα ανακαλύψουν έναν άλλο τρόπο κατανόησης και προσέγγισης των πρώιμων αναπτυξιακών διαταραχών, ως αποτέλεσμα μιας διαταραγμένης ισορροπίας μεταξύ ψυχικού και σωματικού. Επιπλέον θα μάθουν να χρησιμοποιούν διαγνωστικά εργαλεία και θεραπευτικές τεχνικές ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτούν γονείς και παιδιά με στόχο τη συνοδεία, τη φροντίδα, τη θεραπεία σε ό,τι εντοπιστεί πως μπορεί να δυσχεραίνει τη σχέση βρεφών-γονέων, την επικοινωνία, την ανάπτυξη του λόγου και τη διάθεση για εξερεύνηση, για παιχνίδι. 

Συμμετέχοντες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο της υγείας και της ψυχικής υγείας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν συνέντευξης.

Διάρκεια - Έναρξη

140 ώρες, Νοέμβριος 2016-Ιούνιος 2017, ένα τριήμερο το μήνα: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με διενέργεια εξετάσεων εφ' όλης της. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση και θα επιτύχουν στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος κλινικής άσκησης. Οι μη επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσω αξιολόγησης βίντεο, κλινικής παρατήρησης, συζήτησης και εποπτείας περιστατικών. 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς με κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κλινικής (231 332 3911, κ. Στογιάννη, 11:00-14:00 ή να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο e-mail της κλινικής: 1stpsychclinic@gmail.com

Θα βρείτε αναλυτικά τη δομή του προγράμματος και περισσότερες πληροφορίες εδώ ή κατεβάστε το σχετικό έγγραφο σε μορφή pdf

Υπεύθυνη Προγράμματος

Dr. Αβραμίδου Ελευθερία

Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός

Εκ. Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία βρεφών-μικρών παιδιών-γονιών

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK. KANTE "κλικ" ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

9ος συνεχόμενος κύκλος Προγράμματος !!

Κλινική προσέγγιση, πρόληψη, θεραπεία

Στόχος του προγράμματος: Στόχος του προγράμματος είναι η κλινική εκπαίδευση ατόμων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των παιδιών / εφήβων σε θέματα που αφορούν στην επικοινωνία, στην ανάπτυξη ομιλίας, λόγου και στην κατάκτηση του γραπτού λόγου όπως και στις δυσκολίες που προκύπτουν από τις διαδικασίες αυτές.

 Όσοι εργάζονται με παιδιά προσχολικής / σχολικής ηλικίας και εφήβους θα ανακαλύψουν μέσω μιας δυναμικής προσέγγισης και επεξεργασίας κλινικών περιστατικών έναν άλλον τρόπο προσέγγισης των δυσκολιών. Δεν υπάρχουν συνταγές ή μαγικές λύσεις αλλά η παραδοχή πως οι άνθρωποι δρουν, παράγουν, αναπαράγουν και μετασχηματίζουν τον πολιτισμό και την κοινωνία μέσα από τους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουν, κατανοούν και δρουν.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει σε μια διαφορετική θεώρηση της ανάπτυξης του προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα σε όσους ειδικούς εμπλέκονται στην ανάπτυξη των παιδιών να σκεφτούν και να χρησιμοποιήσουν νέες μεθόδους στην εκπαιδευτική ή στη θεραπευτική διαδικασία.

Συμμετέχοντες: Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, επίσης Τμημάτων Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας και σε επαγγελματίες λειτουργούς στον χώρο της υγείας και της ψυχικής υγείας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν συνέντευξης.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας με κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Διάρκεια - Έναρξη: 160 ώρες, Οκτώβριος 2016-Μάρτιος 2017.

Μέρες και ώρες διεξαγωγής: Κάθε δεύτερη Παρασκευή του μήνα, 09:00-15:00. Η πρακτική άσκηση ρυθμίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε εκπαιδευόμενου.

Δομή του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Πρακτική άσκηση, διαλέξεις, παραγωγή υλικού, βιωματικά σεμινάρια.

Θα βρείτε αναλυτικά τη δομή του προγράμματος και περισσότερες πληροφορίες εδώ

ή κατεβάστε το σχετικό έγγραφο σε μορφή pdf

 

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 created by: Πέτρος Κεχαγιάς- BetelgeuZe* creations 

0-3