Α' Ψyxiατρικh κλινικη α.π.θ.


Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης


0-3: ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

H γέννηση ενός παιδιού

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός για ένα ζευγάρι. Η μετάβαση στη μητρότητα-πατρότητα, η περίοδος της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του χρόνου μετά τη γέννηση είναι μια νέα πρόκληση, η οποία απαιτεί νέους ρόλους και συνοδεύεται από ψυχολογικές και βιολογικές αλλαγές. Πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα σήματα του παιδιού και να ανταποκριθούν σε αυτά άμεσα και κατάλληλα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσκολίες στη σχέση τους.

Η κλινική εμπειρία… η σκέψη…

Από την κλινική εμπειρία και τη βιβλιογραφία προκύπτει πως οι πρώιμες αυτές δυσκολίες είναι εκδηλώσεις πολλών και διαφορετικών καταστάσεων και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών. Οι δυσκολίες αυτές με κύρια έκφραση στον λόγο, στην επικοινωνία στη διάθεση για παιχνίδι, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης, επηρεάζουν την ποιότητα του δεσμού βρέφους-γονέων, αντανακλώνται στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του βρέφους και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη μετέπειτα εξέλιξή του (καθυστέρηση λόγου-επικοινωνίας, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα).

Σε κάθε αίτημα, λοιπόν, που άφορα δυσκολίες στην ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 0-3 χρόνων, αναγκαία είναι η διερεύνηση των συνθηκών που εκδηλώθηκαν οι δυσκολίες και του νοήματος που προκύπτει από αυτές καθώς είναι απαραίτητο να αναδειχτούν οι τυχόν συγκρούσεις που έχουν εσωτερικευθεί, να βρεθεί η αιτία (αιτίες) της παρούσας δυσκολίας και να δημιουργηθούν εκ νέου οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του παιδιού και τη λειτουργία της οικογένειας.

 Η δομή προγράμματος

Παρέχεται εκπαίδευση σε διαγνωστικά εργαλεία εκτίμησης της προγλωσσικής και γλωσσικής ανάπτυξης, της επικοινωνιακής ικανότητας, της αλληλεπίδρασης γονιών-παιδιού, της οργάνωσης του παιχνιδιού καθώς και η αντίστοιχη παρέμβαση.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσω αξιολόγησης βίντεο, κλινικής παρατήρησης, συζήτησης και εποπτείας περιστατικών.

Στόχοι του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην πρόληψη πρώιμων διαταραχών επικοινωνίας- λόγου, καθώς και στην πρόληψη διαταραχών ανάπτυξης δεσμού του βρέφους-μικρού παιδιού-γονιών.

Το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο του προγράμματος είναι εμπνευσμένο από την ψυχαναλυτική σκέψη, τη μέθοδο παρατήρησης των βρεφών (Esther Bick), τις αρχές της Διεθνούς Εταιρείας για την Ψυχική Υγεία των Βρεφών (W.A.I.M.Η.), τη διαγνωστική ταξινόμηση (DC: 0-3, Ζero-to-Three), τη θεωρία δεσμού και τα γνωστικά-αναπτυξιακά μοντέλα.

Συμμετέχοντες

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους Τμημάτων Νηπιοβρεφοκομίας, Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ψυχολογίας και σε επαγγελματίες λειτουργούς στο χώρο της υγείας και της ψυχικής υγείας.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται κατόπιν συνέντευξης.

Διάρκεια - Έναρξη

150 ώρες, Νοέμβριος 2017-Ιούνιος 2018, ένα τριήμερο το μήνα: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με διενέργεια εξετάσεων εφ' όλης της. Οι εκπαιδευόμενοι που θα ολοκληρώσουν την παρακολούθηση και θα επιτύχουν στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος κλινικής άσκησης. Οι μη επιτυχόντες στις εξετάσεις θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται μέσω αξιολόγησης βίντεο, κλινικής παρατήρησης, συζήτησης και εποπτείας περιστατικών. 

Το εκπαιδευτικό προσωπικό αποτελείται από μέλη ΔΕΠ, παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς με κλινική και ακαδημαϊκή εμπειρία.

Επικοινωνία

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία της Κλινικής (231 332 3911, κ. Στογιάννη, 11:00-14:00) ή να αποστείλουν το βιογραφικό τους στο e-mail της κλινικής: 1stpsychclinic@gmail.com

Υπεύθυνη Προγράμματος

Dr. Αβραμίδου Ελευθερία

Λογοθεραπεύτρια-Ειδική Παιδαγωγός

Εκπ. Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία βρεφών-μικρών παιδιών-γονέων

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια CARE-Index

 

 created by: Πέτρος Κεχαγιάς- BetelgeuZe* creations

0-3
 
   
 
    
     
    
care index